Somatic experiencing

Bij trauma denken we vaak aan grote levensbedreigende situaties, zoals natuurrampen, oorlog of vliegtuigongelukken. Maar eigenlijk kan elke situatie die we meemaken die te veel, te snel en te onverwacht is een traumatische reactie oproepen. Ons zenuwstelsel kan zo overweldigd raken dat het overlevingsmechanisme (vechten of vluchten) niet meer werkt. Het lichaam trekt dan ‘aan de rem’ en ons systeem wordt als het ware plat gelegd: we komen in een bevriezing. De opgebouwde energie kan nergens naar toe, het lichaam blijft ‘aan’ staan en komt niet meer tot rust.

Trauma is eigenlijk vastgezette, bevroren energie. Dit kan resulteren in klachten zoals rusteloosheid, spierspanning in het lichaam, slecht slapen, hart ritmestoornissen, angst- en paniekaanvallen, maar ook depressie, lusteloosheid en vermoeidheid. Het kan je ook een gevoel geven dat het leven een maatje te groot is, de veerkracht is weg.

Somatic Experiencing is een methode ontwikkeld door Dr. Peter A. Levine, psycholoog en bio-medische fysicus. Hij baseerde deze methode op neuro-biologisch onderzoek van dieren in het wild. Deze dieren komen vaak in levensbedreigende situaties terecht en toch lopen zij vrijwel geen trauma op in tegenstelling tot mensen. Dieren hebben een natuurlijke manier om zich van de overtollige overlevingsenergie te ontdoen, door te schudden en te trillen. Dit heet ontladen. Mensen komen hier vaak niet aan toe, we stoppen emoties weg en/of we voelen ons niet veilig genoeg om ons te ontladen.

Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte, liefdevolle manier om trauma te verwerken. Met behulp van het zelfherstellend vermogen van het lichaam kan je draagkracht weer groter worden en je zelfvertrouwen groeien. De stress gerelateerde klachten kunnen hierdoor afnemen en zelfs verdwijnen. Voor meer informatie zie https://www.bodymindopleidingen.nl/